torsdag 20. august 2015

Hvordan øke testosteronnivået på lovlig vis?


Hvordan øke testosteronnivået på lovlig vis?

 Foto privat: Zermatt 2014 med Matterhorn i bakgrunnen.
Tre uker har snart gått siden Tromsø Skyrace – Definitivt årets løpehøydepunkt i 2015! Og nå står det det, etter min mening, hardeste løpet i Sky- serien for tur. Matterhorn Ultraks i Zermatt, ved foten av det legendariske fjellet Matterhorn eller Cervino for dem som foretrekker det Italienske navnet.

Matterhorn Ultraks er 46km med 3700 høydemeter opp og ned. Løypa er ikke særlig teknisk krevende på noen måter – den tar bare aldri slutt! Og høyden (gjennomsnitt 2340 m.o.h.) og ofte stekende sol i siste del av løpet gjør sitt til at dette løpet er en prøvelse av dimensjoner. Nydelig utsikt og ypperlige fjellstier er en fattig trøst når krampa setter inn allerede etter kilometer 30…

Foto fra Matterhorn Ultraks 2014. Fotograf: Kilian Jornet.


Forberedelsen til Ultraks har langt fra vært optimale! Det skal jeg ærlig innrømme, ikke bare for å unnskylde en eventuell ny sprekk i decSveitsiske alper ( Jeg har sprukket i to av to forsøk på dette løpet), men for at det rett og slett er sannheten denne gangen.

Etter den søte kløe kommer den sure svie, heter det…Og det er så sant som det er sagt. Etter 10 uker med fri, familie kos, hygge og fjell i Chamonix har de tre siste ukene vært tøffe -De har vært brutale! Nytt hus, flytting, oppussing, jobb, skolestart og generell opprydding i både det ene og det andre….

Men det har på den andre siden ikke vært fryktelig, trist, trasig eller på noen vis kjedelig! Det har vært tre spennende uker med fart, arbeid fra sent til tidlig, lite hvile, høy aktivitet og mye tid med gode venner. Det har bare ikke vært det som jeg anser for optimal oppladning til en internasjonal idrettskonkurranse.

Og kanskje kan denne oppladningen ha gjort meg godt?? Det er hvert fall lov å håpe, og hva annet kan jeg ty til enn litt tvangsoptimisme i den skrivende stund… Øyenlokkene er tunge etter lite søvn og nakke stiv etter mye maling, montering og arbeid med armene over hodet…

Jeg har som tidligere nevnt ikke truffet helt med formen i år og heller ikke helt klart å sette fingeren på hva som gjør at det ikke løsner helt, men min forlover og bestekompis konkluderte, etter et par løpeturer sammen i Chamonix i midten av Juli, at jeg hadde for lavt testosteron….

Lavt testosteron…Dette er en påstand jeg vanligvis lett ville feid under teppet – Jeg er jo en testosteron bombe, eller hva…?  Og Jorid Degerstrøm ( nå landslagslege i fotball) snek inn en testosteron måling i en blodprøve i 2008 – og der sto det svart på hvitt: Langt over normalt testosteronnivå!! Siden har jeg levd i den tro… Men når mannen som kommer med denne påstanden om lavt testosterenon heter Øyvind Sandbakk – Er forfatteren av Den Norske Langrennsboka, har doktorgrad i bevegelsesvitenskap ,er fagansvarlig for Olympiatoppen Midt Norge, fagperson for de norske langrennslandslagene, med mer og er hinsides langt over normalt opptatt av trening, psykologi, fysiologi og anatomi… Da bør man kanskje lytte? Påstanden ble selvfølgelig også grundig forklart og begrunnet…Hvordan blir mellom meg og Øyvind…;)

Hva gjør man så med lavt testosteron..?? Tilføre kunstig går selvfølgelig ikke! Hvile for å få overskudd hadde kanskje fungert, men som skrevet, de tre- fire siste ukene har det ikke vært særlig med rom for dette…

Det har derimot vært rom for er å gjøre typiske manneting!!

Skru, male, drille, sage, pusse, bære, kaste, rive , hamre, bruke gamle klær, spise hurtigmat, banne, fuge, måle, legge seg sent, stå tidlig opp, drikke kaffe seint på kvelden, løpe halvhardt, kjøre bil med tilhenger, ta ting som de kommer, ta raske avgjørelser, stille opp dårlig forberedt på jobben og manneprat i lunsjen…

Jeg har levd som en skikkelig kar de tre siste ukene. Mor steller inne- far tar seg av det praktiske!

Kan dette ha hatt effekt på testosteronnivået mitt? Det er selvfølgelig umulig å avgjøre…Og om det igjen resulterer i god prestasjon under Ultraks gjenstår å se..

Men det som er sikkert er at:  Jeg her om dagen tok meg selv i å surfe rundt på nettet etter priser på motorsag og jeg har begynt å vurdere å utvide parkeringen -legge duk og gruse og sånne greier…Jeg har også funnet gleden i å fuge sprekker, jeg samler alle skruer og legger dem i bokser etter størrelse, passer på at verktøyet legges tilbake på sin faste plass etter bruk og jeg glemmer aldri å lade opp drillen til neste dag…Endringer har definitivt skjedd… 

Og nå gleder jeg meg bare til å koste gjennom Ultraksen lørdag, slik at jeg kan komme meg hjem og fyre i gang min nye Husquarna 536 Li XP, med høy kjedehastighet og lav vekt i forhold til ytelse, senke visiret på min ”Functional” vernehjem og pløye ned skogen mellom Kirkeveien 34 og Skolegata 21 slik at vi får utsikt mot flotte Senja og Gisundet.

Om denne manneoppladning gir uttelling skal dere ikke se bort fra at Inov8 kommer med en ny skomodell neste år: Forrestclaw 400 med vernetå.

Og om noen har en vedkløyver å selge, så ta gjerne kontakt!

Ha ei arbeidsom helg!

 
Mvh

Eirik

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar