onsdag 18. juni 2014

Løping på Kreta


Løping på Kreta.

For 14 dager siden var jeg og familien en liten uke på Kreta for å feriere med litt sol og varme, ei god investering med tanke på det været vi har hatt her oppe i nord den siste uken.

Den typiske Kreta ferien er muligens slaraffenliv, mye søvn, dårlig mat og soling. For en tobarnsfar ”besatt” av å løpe fort opp og ned fjell, må nødvendigvis en Kreta ferie fortone seg noe annerledes.

For meg var det opp hver morgen klokken 06.00 og ut på løpetur slik at jeg kunne rekke frokost og få hele dagen med familien. Det å stå opp tidlig på morgenen er et lite offer mot en dag med glade barn som koser seg med sol, varme og basseng.

Jeg hadde også fått audiens fra kona til å leie bil to dager, slik at jeg skulle få litt løping i fjellene. Kreta har faktisk 53 fjelltopper over 2000m!!( I følge vår Startour guide) Det høyeste fjellet er Psiloritis med sine 2456 m.o.h. Det er også et flott nettverk av stier for terreng og fjell-løping på øya.

Bilde: Løping opp mot Volakias ( Fjell østover på Kreta i bakgrunnen og ned mot kysten (Chania)). Du kan se stiene krype oppover fjellsidene på den andre siden.


Her er noen konkrete tips:

Vi oppholdt oss på en plass som heter Kolimbari. Det ligger like vest for mer kjente Plantanias. Løping i Kolimbari er slettes ikke verst, der finnes både gode muligheter for både motbakker og litt terreng, men noen topper kommer man ikke opp på i det området.

For å få skikkelig fjell- løping anbefaler jeg å kjøre til Omalos platået som ligger 1250m over havet. Dette tar ca 45-50 minutter fra Kolimbari og noe kortere fra Chania. Fra dette området er det mulig å bestige de to toppene Gigilos (2080m) og Volakias (2116). Det er også fra denne plassen den kjente Samaria ravinen starter. Den regnes som Europas lengste kløft og strekker seg 18 km fra Omalos platået helt til en kystlandsby som heter Agia Roumeli. 

Bilde: Ginglios sett fra starten av Smaria ravinen (Omalos)


Tar man østover fra Omalos kommer man inn på et nettverk av stier i høyfjellet, og det er et par kilometer fra Omalos til ei fjellhytte som kalles Kalergi Hut Refuge. Noe av dette nettverket av stier er en del av en vandre rute som kalles ”Den europeiske vandre veien” (E4). Denne ruten går fra nordvestkysten, ved Kastelli Kissamos, og følger kysten til Frangokastello, der ruten svinger inn i landet. E4 ender til slutt på Kretas østkyst, ved Kato Zakros. Ei rute perfekt for noen som er sugen på ultralange utfordringer med flere høydemetre.

Mine to dager i fjellet ble benyttet slik:

Dag 1: Roligere løpetur fra Omalos til Volakias øst- topp via Gigilios.
Dag2: Distanse trening med start 4 kilometer nede i Samaria ravinen til toppen av Gigilios. Omtrent 1500 høydemeter fordelt på 8km.  

Bilde: Fra Volakias Øst-topp og ned mot Smaria ravinen Du må ikke sove bort Kreta ferien..:)!

Bilde: Fra Volakias med kamera pekende ned mot Chania ved kysten.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar